12 Ocak 2008 Cumartesi

çaya şeker atmak için iki kere düşünün

Günde 5 adet çay ve kahve tüketildiğinde 100 kalori alındığını, bunun da azımsanmayacak bir miktar olduğunu vurgulayan uzmanlar, "Şekerin hiçbir besleyici değeri yok. Tümüyle boş kalori olarak yağa dönüşüyor" diyor.

Günlük yaşamda besin olarak kabul etmeden yenilen çikolata, gofret, içecek olarak tüketilen meşrubat ile çaya eklenen bir küp şekerde 20 kalori bulunduğunu belirtiliyor. Günün hız temposu içinde aşırı derecede tüketilen çay ve kahve yoluyla alınan şekerin boş kalori olarak yağa dönüştüğü belirtildi.


Olaya diğer bir açıdan bakıldığında ise günde tek şekerli 5 ardak çay içen kişinin, ilave şeker almaya gereksinimi kalmayacağı şeklinde.

Herhalde bu konuda da diğer konulara ışık tutan temel tüketim yaklşımını sergilemek en uygunu: "Azı yarar, ortası karar, çoğu zarar".

Bazı uzmanlar tozşeker veya kesme şeker yerine aspartam ve sakkarin gibi tatlandırıcıları önermekle birlikte bu tür tatlandırıcı kullanımının sakıncalarını ortaya koyacak büyüklükte epidemiyolojik çalışmaların olmaması ilgili diyet uzmanlarının bu önerilerine şüpheyle bakmamıza neden oluyor.

Hiç yorum yok: